12:00-15:00 / warsztaty ceramiczne,
16:00-18:00 / prezentacja projektu, dyskusja, wykład
Prezentacja i kontynuacja zrealizowanego w Swarzędzu projektu Moniki Jakubiak, w którym spotkały się sztuka, edukacja i ekologia. Artystka i projektantka podjęła temat grożącej nam katastrofy ekologicznej związanej z wymieraniem pszczół i przełożyła go na działania artystyczne, do których zaprosiła młodzież niepełnosprawną intelektualnie i seniorki z lokalnego domu opieki społecznej, które wsparły nas jako wolontariuszki. Maltańska odsłona ULEpszania realizowana jest we współpracy ze School of Form, kuratorką działań jest Agata Dąbrowska.
W ramach projektu wraz z ekspertami zajmującymi się ekologią spróbujemy odpowiedzieć na pytania nie dające jednoznacznych odpowiedzi: Czy miód jest naturalnym zasobem?; Co stanowi o jego wartości?; Czy naprawdę nie możemy obejść się bez miodu nawet kosztem powolnej zagłady pszczół? Do dyskusji zaprosiliśmy dr Aleksandrę Langowską z Zakładu Hodowli Owadów Użytkowych Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu i weganina-aktywistę Łukasza Musiała.
Zorganizujemy warsztaty, które poprowadzi Agata Klimkowska ze School of Form: sprawdzimy, jak smakuje miodowy food dizajn oraz jak zaprojektować i wykonać ceramiczne naczynia na miód. Zaprosimy również na interaktywny wykład jedynej polskiej senselierki Marty Siembab, która opowie o ginących zapachach i wpływie tego zjawiska na zaburzenia ekosystemu i funkcjonowania pszczół.Organizator: Samorząd Województwa Wielkopolskiego
Partnerzy: Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, School of FormProjekt ULEpszanie został zrealizowany w ramach projektu WIELKOPOLSKA: REWOLUCJE, którego kuratorką jest Agata Siwiak.