Grupa smakoszy i kulinarnych/kulturalnych podróżników (Michał Frątczak, Katarzyna Kurzyńska, Emilia Mańkowska, Izabella Nowacka), która stworzyła „projekt ziemniaczany”: „Rozpoczęliśmy poszukiwania od kulinarnej historii Wielkopolski, chcąc wytropić tradycyjne potrawy i sposoby ich przyrządzania, a także drogę Pyry na nasze stoły. Przedmiotem naszych dociekań stały się zwyczaje żywieniowe i współczesna kultura jedzenia – wpływ, który na codzienne posiłki wywierają zmieniające się mody i styl życia. W naszych badaniach sprawdzaliśmy obecność produktów lokalnych kojarzonych z Poznaniem w świadomości mieszkańców oraz w ich kuchni, ze szczególnym naciskiem na kartofel i znajomość jego historii. Chcieliśmy ustalić, dlaczego poznaniacy pałają do Pyry namiętnością, dlaczego szczególnym smakiem jest w Poznaniu smak Pyry ugotowanej w mundurku, okraszonej cudownie rozpływającym się masłem lub jeszcze skwierczących plyndzy, właśnie zdjętych z patelni”.